MAKALELER

Tüzyev Mozaik Eğitim Kurumları olarak Rehberlik departmanımızın desteğiyle konusunda profesyonel uzmanlarca yazılmış makaleleri ve makale çevirilerini bu bölümde sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu bölüm sık sık güncellenmektedir, periyodik olarak ziyaret etmenizi öneririz.

İnsanların bilişsel anlamda zamanla değişiyor oldukları nispeten tartışmasızdır. Bununla birlikte bu değişikliklerin çoğu, sadece davranışların gözlenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu da onların tahmin edilebilirliğini zorlaştırmaktadır. Mükemmelliğin gelişimi bu süreçlere benzemektedir. Bununla birlikte başka süreçlere kıyasla mükemmelliğin gelişimi pek çok düzenlemeyle şekillenebilecek aktif ve değişken bir süreçtir. Bu durum, bu yaklaşımın üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitiminde gerekliliğini göz önüne koymaktadır (Ziegler & Baker, 2013).

Ziegler ve Baker (2013)'ın farklı kaynaklardan aktardıklarına göre, mükemmellikle ilgili araştırmalar sıklıkla iki paradigmaya dayanmaktadır: 1) yeteneklerin ifadesi ve 2) yetenek edinme sürecinin sonucu. Her iki bakış açısı da organizmaya bağlı düzensizlikleri nedeniyle sorgulanmaktadır. Bu eleştirilerin temelinde yatan, her iki paradigmada da mükemmelliğin "kişinin içine" yerleştirilmesidir. Bu durum tanımlamayan bir darlaştırmaya ve sınırlandırmaya ya da sorumlu olan içsel koşulların azalmasına sebep olmaktadır. Böylece yetenek ve beceriler bağlamdan bağımsız düşünülmek zorunda bırakılmaktadır (Ziegler, 2005). Psikolojideki ekolojik ve sistemik yaklaşımlar ve özellikle de mükemmellik gelişimi bu bağlamda çok önemli gelişmelerdir (Gibson & Pick, 2000; Vicente & Wang, 1998; Ziegler, 2005). Bu yaklaşımlar, mükemmelliği, belirli bağlamlardaki başarılı uyarlamalar olarak kavramlaştırmaktadırlar (Gruber, Jansen, Marienhagen, & Altenmueller, 2010). Bu modellerin diğerlerinden farkı, daha bütünsel olmaları ve sadece kişiyi değil, kişinin içinde bulunduğu çevreyi de göz önünde bulundurmalarıdır. Mükemmellik, mükemmel bir şekilde davranan bireyin mülkü değil, ancak toplum tarafından katı bir şekilde kabul edilen ve belirli davranışsal bağlamlarda uygulanan bir etikettir (Ziegler & Baker, 2013).