Yapılan çalışmalarda, dijital oyuncakların çoğalması ve özellikle çocukların günlük yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi sonucunda oyun oynama bağımlılığının; anksiyete-agresif tutum ve depresyon-asosyalleşme gibi ruhsal problemlerin yanında kas-iskelet sistemi problemleri, gözlerde kuruluk- kızarıklık-ağrı ve uyku kalitesinde bozulma gibi fiziksel sağlık sorunlarına da neden olabileceği görülmüştür.
Yine çeşitli araştırmalara göre, teknolojik cihazların aşırı kullanımı çocukların işbirliği ve paylaşma becerilerinin gelişimini engellemekte, motivasyonlarını azaltmakta ve sorumluluk alma becerilerini etkilemekte, böylece çocukların duygusal gelişimleri risk altına girmektedir.
Bununla beraber literatürde şiddet içerikli oyunların, saldırgan davranışların gelişmesinde etkili olduğunu belirten bulgular da mevcuttur.
Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için ekran sürelerinin sınırlandırılması, yaşlara uygun içeriklerin seçilmesi ve sürecin düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekir.
TÜZYEV Mozaik Eğitim Kurumları
Rehberlik Servisi